Allemaal niet (PSST)

2014-11-20 09.48.54Vriendin P. is altijd streng voor/tegen me. Ze doorziet mijn smoezen en weet precies wat ik wel of niet moet doen om af te vallen. Zelf viel ze namelijk ook tig kilo af en leeft ze gezonder en sportiever dan vroeger.

Daarom mag ik het van haar ook nooit hebben over wat ik allemaal NIET heb gegeten, daar gaat het namelijk niet om. Het gaat erom wat je wèl eet.

Maar toch bedenk ik soms aan het eind van een dag wel eens aan wat ik die dag NIET heb gegeten. En dan heb ik soms achteraf nog last van plaatsvervangende schaamte over wat ik voor mijn PSSTproject op sommige dagen allemaal naar binnen werkte. Gisteren was zo’n dag.

We waren uitgenodigd voor het verjaardagfeest van S. Ze werd 9 en het feestje was van 15 tot 19 uur. Ik moest repeteren tot vier uur, dus kwam pas om kwart over vier binnenstappen, Oudste en Jongste waren wel om drie uur al met feestvieren begonnen. Ik sloeg de thee met taart af en vroeg om een cola light. Daarna zei ik drie keer nee tegen Celebrations chocolaadjes die voor mijn neus werden gehouden en negeerde ik allerlei snacks die op tafel lagen. Ik snackte een klein zakje naturel chips, en besloot dat dat genoeg was. De jarige Jet mocht het avondeten kiezen, en ze wilde patat. Ik genoot van de kop groentensoep die we vooraf kregen, at een kroket en nam een klein beetje friet. Daarna negeerde ik de bak friet die op tafel stond en besloot dat het genoeg was. Na het avondeten fietste ik naar theaterles. Na de les borrelden we na in de bar. Ik drink geen alcohol, maar ben dol op gezellig borrelen. Bij de drankjes kregen we een paar schaaltjes nootjes. Die nootjes zagen er lekker uit. Maar hé, ik had al gesnoept die dag. En sowieso hebben mijn eerste PSSTs me begin dit jaar wel afgeleerd om die nootjes te eten, dus ook deze snacks negeerde ik maar.

‘s Avonds laat thuis bedacht ik, dat ik voor dat ik met mijn PSSTproject gestart was, ik naast de dingen die ik vandaag WEL heb gegeten, ook die taart, drie celebrations, extra zakje chips, kaas en worst, veel meer patat en een paar handjes nootjes gesnaaid zou hebben. Een bom aan calorieën die er voor gezorgd zou hebben dat ik deze week zeker niet ging afvallen. Nu hoop ik dat de weegschaal komende week wel een paar ons lichter aangeeft.
Dat is tenslotte wat ik echt wil. Meestal meer nog dan chips en chocolade.

Met wat ik het afgelopen jaar allemaal niet heb gegeten zou je een groot feest kunnen cateren denk ik 😉

7 thoughts on “Allemaal niet (PSST)”

 1. Hahaha, als je me dan maar uitnodigt voor dat “heb ik niet gegeten” feest 😉 Ik moet nog steeds kilo’s aankomen Maar veel snaaien is een gewoonte ( denk ik) wat je vaak onbewust doet. En jij bent nu heel bewust die moeilijke gewoonte af aan het leren en daar voor in de plaats gezonde alternatieven aan het zoeken. Een hele omwenteling wat je fantastisch doet! Hou in de gaten wat je wel at en beloon jezelf door te denken aan wat je niet at 🙂

 2. Hoi Margje,
  Geweldig toch die omschakeling!
  Zie hiernaast dat je twittert dat je blog niet zichtbaar is, maar daar heb ik de afgelopen dagen geen last van gehad, kan je heerlijk volgen via Margje.nu

 3. Goed bezig! Het komt vanzelf, dat denken aan wat je WEL gegeten hebt. Je zit nu nog in de fase dat je nog heel bewust bezig bent met de dingen die je voorheen wel zou hebben genomen en nu niet meer neemt. Zodra je nieuwe levensstijl helemaal eigen wordt, is het meer normaal dat je niet meer stilstaat bij wat je afslaat en weet je gewoon wanneer het genoeg is geweest en dat een extra stukje lekkers niet nodig is. Maar knap dat je je zo goed staande hebt gehouden bij een verjaardag, dat zijn de moeilijkste momenten.

 4. Soms is het heel motiverend om te bedenken wat je allemaal niet hebt genomen merk ik.
  Maar het afslaan heb je in ieder geval goed onder de knie, super Margje (Y)

 5. Knap hoor, ik probeer ook van alles om ietwat – een kilootje of 4 – kwijt te raken.
  Ik probeer het met verantwoorde tussendoortjes maar dagelijks om een uurtje of vier kan ik de verleiding vaak niet weerstaan 🙁

 6. Fijn om weer wat te lezen over je PSST! Klinkt alsof het allemaal eigenlijk heel goed gaat, als je zo goed lukt om je eetpatroon aan te passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *