Hoe gaat het eigenlijk met dat geen nieuwe kleren kopen Margje?

In december 2018 schreef ik DIT blogje. Over dat ik amper nieuwe kleding had gekocht in 2017 en 2018 (van 2016 wist ik het niet meer). Dit alles in een poging wat duurzamer te leven.

Sommige vriendinnen dachten dat ik met dat blogje een soort belofte had gedaan om in heel 2019 geen kleding te kopen. Ik las mijn tekst nog eens na en vond gelukkig die bewering niet. Want ik kocht dus wèl nieuwe kleding afgelopen kwartaal.

Het leek namelijk wel of het universum me wilde pesten. In de weken na het publiceren van mijn blogpost over mijn pogingen geen nieuwe spullen te kopen, maar tevreden zijn met wat ik al had, ging er van alles kapot. Ik bleef met een jurk achter iets haken en scheurde het kledingstuk onherstelbaar kapot. Vervolgens hield ik aan een gezellige leesclubavond een vernaggelde tuniek over; de mooie tafel waar we de hele avond aan gezeten hadden en waar ik regelmatig tegenaan aan had geleund bleek van ongeschuurd/ongelakt hout te zijn en had een groot stuk van voile voorkant ontoonbaar gemaakt; allemaal lelijke haken en beschadigde stof. Daarna bleken twee broeken gewoon helemaal versleten en ging een jurk kapot in de wasmachine.

En kijk, ik wil veel doen voor een beter klimaat. Maar met kapotte spullen rondlopen gaat ook mij iets te ver.

Dus hangen er ondertussen in mijn kast twee nieuwe tunieken, kocht ik twee leggings ter vervanging van de broeken en maakte ik het geheel af met een zwart vest (wilde ik eigenlijk al twee jaar hebben). En in de schoenenwinkel slaagde ik voor een paar halfhoge laarsjes met een hak (ik had niets met een hakje meer) en een stel stoere boots (want ik had geen normale schoenen meer).

Best een investering opeens. Maar al met al nog steeds maar 2 tunieken, 2 paar schoenen, 1 vest en 2 leggings. Soort van twee setjes dus ;-). En hoewel dit meer is dan ik van plan was voor het eerste half jaar van 2019, doet het me goed dat het vooral ter vervanging van oude/kapotte stukken is. Dat scheelt dan weer een beetje.

Vorig weekend was ik met Lief een dagje in Amersfoort. Samen slenterden we op zaterdagmiddag door de stad. Toch ook even kijken bij de nieuwe zomercollecties van winkels die we in ons eigen stadje niet hebben. Ik paste van alles aan. Maar telkens weer dacht ik: Heb ik dit nou echt nodig? Voegt het iets toe? Is het het geld en de milieubelasting waard? Steeds was het antwoord (soms na lang twijfelen hoor, ik geef het toe): “Nee!”. Dus alles ging terug de rekken. Uiteindelijk kochten we niets. Of wacht, toch wel. Een thermosbeker voor Lief. Kan hij koffie van thuis meenemen de trein in. Veel goedkoper. En als ie dan onderweg toch nog eens koffie wil, hoeft hij geen weggooi bekertje te kopen. Best duurzaam! 😉

Ga ik nu eens vragen hoe het die ene vriendin vergaat die na het lezen van het vorige kledingblogje reageerde met haar plan een heel jaar geen nieuwe kleding te kopen. Zou het haar lukken? In februari had ze alleen nog maar een tweedehands jasje gekocht. Benieuwd of ze het volgehouden heeft!

 

9 thoughts on “Hoe gaat het eigenlijk met dat geen nieuwe kleren kopen Margje?”

 1. Je hebt groot gelijk! Het is prima om een beetje op te letten, maar ik leg mezelf geen dingen op als geen nieuwe kleding kopen. Ik loop er graag een beetje netjes bij, dus tja…dan maar gewoon af en toe wat nieuws.

  1. Ja, al die kapotte spullen zag er niet meer uit. En qua repareren was er ook niets meer mogelijk helaas.
   Toch weet ik zeker dat mijn nieuwe attitude echt scheelt in het kopen van spullen. Ik heb nog steeds geen enorme hoeveelheid kleren en loop vaak in het zelfde, maar dan wel in dingen die ik in ieder geval echt leuk vind. Dus gelukkig vind ik ze dan veelal ook voor langere tijd wel leuk 😉

 2. Ik koop ook niet zo veel maar soms wil je iets graag hebben. Ik heb net twee nieuwe jurkjes gekocht, ben ik blij mee.
  Broeken zegt me niets, ik koop een keer in de zoveel tijd (jaar of zo) een spijkerbroek tregging bij de MS mode voor 29 euro en daar doe ik dan mee tot de gaten er in vallen.

 3. Ben ook niet zo’n shopper, af en toe heb ik ff bui dat ik iets nieuws wil of nodig heb. En soms koop ik alleen stof en maakt mijn mam er iets moois van…gelukkig kan ze dat nog, ook al is ze ruim 80!

  1. Handig zo’n moeder Moi! Ik ken toch veel vrouwen die regelmatig nieuwe kleding en schoenen kopen (en ook al een kast vol hebben). Maar ja, je kunt je geld maar 1 keer uitgeven hè, en het kost allemaal veel (niet alleen geld, ook milieuzaken en arbeidsellende) en hoeveel heb je nu echt nodig? Het bevalt me op zich goed om er zo bewust mee bezig te zijn.

 4. Helemaal niets kopen vind ik ook te ver gaan. Net zoals je zegt: kompleet versleten of kapotte kleding/ondergoed zou ik ook vervangen.
  Wat ik wel doe, is enigszins duurzame kleding te kopen: dat gaat langer mee en is (als je de labels mag geloven) duurzaam/biologisch geproduceerd.
  Ik heb er bijvoorbeeld grote problemen mee dat bij sommige aanbieders een jurkje voor 10,00 te koop is. Dat vraagt er toch om, dat die vervuilende industrie in stand gehouden wordt? Dat wordt dan 4-5 x gedragen en dan weer weggegooid. Zo van: geeft niets, je kunt voor 7.50 weer iets nieuws kopen.

 5. Hahaha, ik moet wel eerlijk bekennen dat ik soms kleren koop en dan denk: hmmm, heb ik dat wel helemaal nodig? Misschien moet ik ook eens een afspraak met mezelf maken: de ene maand wel één ding kopen, de andere maand niet. En als ik dan iets nieuws koop, iets anders wegdoen (ala Marie Konto… ) *kreun* hoe ga ik dat nu doen??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *