In de collegebanken

Er valt over veel meer te bloggen dan over gisteren. Mijn hoofd was wat te vol om hier te komen schrijven. Dus was het wat stil op margje.nu

Maar laten we dan maar gewoon met gisteren beginnen. De wekker ging om kwart over zes
.Dat zou dus in de zomertijd van vandaag kwart over vijf zijn geweest. Maar gisteren was het nog winter. En kwart over zes is voor een zaterdag sowieso best vroeg. We moesten echter om negen uur in Nijmegen zijn. En Nijmegen is niet om de hoek.

Een beetje gaperig keek ik om me heen. Allemaal ouders, pubers, jongeren. Daar zat ik dan. Op de vroege zaterdagochtend, in de collegebanken. Naast mijn dochter. Bij de open dag van de Radboud Universiteit. Ze wilde graag naar de studies Geschiedenis, Filosofie en Sociologie. Soms keek ik even verwonderd en ontroerd opzij. Over een jaar moet ze zich ergens inschrijven. Het gaat opeens zo snel. Soms lijkt het er op dat we met die zomertijd niet een uur vooruit gaan, maar dat we plots een jaar verder in de tijd zijn.

We luisteren en kijken naar de presentaties van de drie studies. Worden op de infomarkt enthousiast belaagd door de diverse studentenverenigingen. Eten een broodje in het zonnetje terwijl we bijkletsen met de buurvriendin en dochter (BFF van de mijne) die ons een lift naar Nijmegen gaven. Oudste en haar vriendin weten allebei nog niet wat ze willen gaan studeren. En hoewel het steeds dichterbij lijkt te komen, is het tegelijkertijd ook nog heel ver weg. Want eerst moeten ze nog overgaan naar de zesde, is er nog een lange zomervakantie en is er over meer dan een jaar nog een eindexamen. We lopen over de campus, checken de nieuwe kantine die een heuse foodcourt blijkt te zijn en nemen nog wat flyers aan.

Oudste loopt haar nieuwe wandelschoenen in. Die heeft ze gekregen voor volgende week. Voor de Rome-reis. Een studie kiezen komt later wel. Eerst reist ze met haar klas af naar Rome. Ze kijken er al jaren naar uit. Maandag op dinsdag vertrekken ze. Om kwart over drie ‘s nachts. Maar dat is dus eigenlijk om kwart over twee. Valt het bijna mee.

Kunnen wij thuis een weekje wennen aan hoe het zal zijn als zij niet meer thuis woont, maar op kamers. Ik denk dat wennen aan de zomertijd stukken makkelijker is…

3 thoughts on “In de collegebanken”

 1. Ooh, wat spannend! Ik kan me (hoewel het alweer 20 jaar geleden is) goed herinneren aan de eerste open dagen, die ik heb bezocht. (Overigens mocht mijn moeder van mij niet mee, haha)
  Ik vond je blogje vooral erg herkenbaar, omdat ik zat te twijfelen over dezelfde soort vakken. (ik heb uiteindelijk geschiedenis gekozen)
  Liefs, janine

   1. Ik heb in Groningen geschiedenis gestudeerd. Ja, de studie lag me wel, ook al was het anders dan verwacht. (En daarbij heb ik een ongelofelijk leuke studententijd gehad šŸ™‚ )
    Het belangrijkste punt bleek, dat het gewoon heel anders is dan het vak geschiedenis op school. Je moet wetenschappelijk leren denken en schrijven, het gaat niet meer zozeer om jaartallen met ā€œfeitjesā€, maar veel meer om de interpretatie (en het beargumenteren daarvan) aan de hand van bronmateriaal, etc.
    Dat geldt (denk ik) voor de meeste studies. Het vwo bereidt scholieren weliswaar op hun studie voor, maar de studie gaat nog een paar stappen verder (meer richting wetenschap) en in een hoger tempo.
    Als je van (veel) lezen houdt en het je leuk lijkt om je in andere tijden / mentaliteiten te verdiepen, dan ben je bij geschiedenis zeker op de juiste plek.
    Ik wens je dochter een fijne reis naar Rome en veel succes bij de studiekeuze! šŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *