Kans op dood

Nee, het is geen typefout hoor, die titel. Al is de kans op dooi erg groot trouwens, dus die Elfstedentocht op de schaats zit er voorlopig helaas niet in.

Gisteren gleed ik onderuit. Ik zat op dat moment op mijn fiets, ik reed een bocht door en opeens lag ik op straat. Dat ‘opeens’ leek in mijn hoofd trouwens langer te duren dan de tijd die het daadwerkelijk nam. Terwijl ik viel dacht ik allerlei zaken als “Oh kut” (in het diepst van mijn gedachten ben ik niet altijd even netjes opgevoed), “Dit gaat pijn doen”, “Ik kan dit nu helemaal niet gebruiken want ik moet een trein halen”, “Was ik nou maar gaan lopen” en “Aaaaaaaaaaaaaa!” bijvoorbeeld. Daarna strompelde ik met mijn fiets aan de arm weer naar huis, vertelde toen Lief ongeveer drie keer hetzelfde verhaal (“Of had ik dat nou al gezegd?” “Ja, net!”) en bracht daarna de dag in bed en op de bank door terwijl ik me beurs voelde en steeds bonter en blauwer werd.

Gelukkig is mijn enkel slechts verstuikt en niet gebroken, wordt mijn hoofdpijn steeds minder en stond ik vandaag gewoon weer op (weliswaar met enorme spierpijn en schouders die zo vastzitten dat ik er reclame mee kan maken voor bisonkit). Bij een vorig fietsongelukje verloor ik mijn voortanden, moest mijn arm in het gips en was mijn neus bijna gebroken, dus het kan altijd erger zullen we maar zeggen.

De komende paar jaren ga ik ook niet dood door een ongeluk, zo leerde ik later online. Via de test How You Will Die van Flowingdata.com ontdekte ik namelijk dat de kans dat ik de komende zes jaar doodga door een “External Cause” nul procent is. Kijk, dat fietst meteen weer stukken fijner.

image

In de paar jaar na mijn 52e verjaardag moet ik wel op gaan passen, want van alle medevijfenveertigers van het vrouwelijke geslacht is er over 10 jaar, als ik 55 ben dus, 7% overleden. Vier procent daarvan is aan haar eind gekomen door “Externel Causes”, een ongeluk bijvoorbeeld. Het valt op dat vooral de kans op kanker als doodsoorzaak opeens in die paar jaar (tussen 52 en 55 jaar) opeens veel groter is geworden. De grootste doodsoorzaken van al die vrouwen die hun 55e niet gaan halen zijn kanker en hart- en vaatziekten.

image

Die twee oorzaken blijven ook in de tien jaar daarna (dus tot mijn 65e) de grootste doodsoorzaken. Van alle (blanke) vrouwen die nu 45 zijn, leeft er 17% niet meer over 20 jaar. Dat is dus 1 op de 6 die de 65 niet haalt!

image

Als we er nog eens 10 jaar bij optellen, gaat het opeens snel. We zien dan dat die 17% verdubbeld tot 34%. Als mijn medevijfenveertigers-van-nu en ik 75 worden, horen we bij de 66% die niet is doodgegaan. Ik heb dus een kans van 1 op 3 dat ik geen 75 word?

image

Dat gaat allemaal nogal in tegen mijn plannen om 93 te worden, net als mijn oma. Die kans is klein, zo leert het bolletjesschema me als ik de leeftijdgrens verder omhoog schuif. Slechts 1 op de 7 vrouwen die nu 45 zijn, zal 93 jaar worden. Dat klinkt eigenlijk meteen een stuk minder gezellig, als je het zo bekijkt. Ik wil best 93 worden, maar dan graag wel met een wat grotere groep vrienden, familie en bekenden om me heen….

image

Enige voordeel is wel: des te ouder ik word, des te kleiner de kans dat ik door een vervelende external cause aan mijn einde kom. Daar moet ik wel zelf even aan mee gaan helpen natuurlijk. Dus zolang het glad is, ga ik de fiets niet meer op. En verder doe ik ook echt mijn best; sinds een paar weken weken ben ik in therapie om eindelijk eens van mijn snack- en snaaiverslaving af te komen. Het is pittig, intensief, vermoeiend en meer van dat soort zaken, maar wel goed en interessant en hoopvol qua resultaten. Met een gezonder hoofd en gezonder lijf hoop ik de kans op doodgaan voorlopig nog even klein te houden. Zodat ik zelf minder bol word en nog heel lang een klein grijs bolletje in de statistieken blijf.

Zelf je kansen ook eens berekenen? Je vindt het schema HIER. Scroll door naar beneden en verander de gegevens naar jouw situatie door op de leeftijd of sekse te klikken. Samen heel oud worden? Deal!

5 thoughts on “Kans op dood”

 1. Wat een schrik! Gelukkig al weer wat beter dan gisteren en niet zo ernstig als de vorige keer.
  Veel sterkte met bont en blauw en (spier)pijn!
  Als medevijfenveertiger hoop ik dat we goed en gezond heel oud gaan worden.

 2. Gelukkig heb je je tanden nog! Hoe gaat het vandaag met je bisonkit-schouders? Maarre… Wat een cijfers, zeg! Laten we er maar even op hopen dat we met zijn allen de gemiddeldes omhoog krikken 😉

 3. Ik ben een leergierig type maar sommige dingen wil ik niet weten. Ik heb me nooit druk gemaakt op welke leeftijd ik dood zou gaan, ik zie dat vanzelf wel dacht en denk ik. Ik ga als het mijn tijd is, niet vroeger en niet later! En met mijn 56 lentes ben ik al veel ouder dan heel veel mensen werden! Ik leef, heb ook altijd goed geleefd zonder idiote risico’s te nemen maar ook beslist niet angstig voor alles. En je bolletjes statistiek zegt me niets! Wie mij 10 jaar geleden gezegd had dat ik van blozende gezonde energieke nachtzuster naar mijn toestand nu zou veranderen had ik voor gek verklaard! Maar ik kon niet in de toekomst kijken en zien dat ik 1 herseninfarct, 2 x kanker en COPD zou krijgen wat me met het verlies van 18 kg zeer verzwakte. Maar ik ben er nog! En nog beter, ik kan ook nog genieten van het leven 🙂 Met een beetje hulp van boven kan ik zelfs nog wel oud worden, je weet immers nooit wanneer het je tijd is 😉
  En fietsen als het glad is lijkt me niet handig 😛 Ik las ergens dat je moet lopen als een pinquing ( hoe schrijf je dat?) Kleine stapjes, voeten naar buiten wijzend en je gewicht boven het voorste been. Dan ga ik wel van achter het raam hier dat filmen hahaha

 4. Wat een geluk dat je er met wat tijdelijk ongemak afkomt. Altijd schrikken dat soort dingen.

  Ik zal de test niet doen. Wat dat betreft ben ik net een struisvogel. Ik zie het allemaal wel en wil me niet verdiepen in mijn vooruitzichten. Oud worden lijkt me prettig maar dan wel met m’n kop bij elkaar en niet zoals ik om me heen zie zonder dat ik nog weet dat ik leef.

 5. Grappig om te doen, al die knipperende bolletjes, maar de uitkomsten zijn natuurlijk wel op Amerikaanse statistieken gebaseerd. En de doodsoorzaken in Nederland zullen wel wat afwijken van die in Amerika neem ik aan, gezien de andere levensstijl op allerlei fronten.

  Goed dat jij bezig bent je persoonlijke statistieken een stuk gunstiger te maken dan deze gemiddelden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *