Uit den ouden doosch; Een blogje over oma

Zemanta Related Posts ThumbnailZo nu en dan post ik hier blogjes die ik ooit elders schreef. Deze tekst schreef ik op 3 april 2007, voor de site die toen Vrouw.nl heet, maar inmiddels niet meer bestaat (de nieuwe vrouw.nl is een andere site die de naam kocht). Over mijn oma naar wie ik vernoemd ben:

Mijn lieve kleine oma werd geboren op 20 mei 1920. Haar moeder bleef een dikke buik houden en toen ze twee dagen  later heftige pijnen had werd de dokter er bijgehaald. Die vertelde verbaasd dat er nog een baby kwam.

Zo kreeg mijn oma toen ze twee dagen oud was een zusje. De tweeling-op-twee-dagen-na zou tegenwoordig in de couveuse zijn gelegd voor de eerste dagen, zo klein waren de kindjes. Ze pasten elk precies in een klomp van mijn overgrootvader, en die had niet eens echt grote voeten.  Omdat mijn overgrootmoeder toevallig een zus op bezoek had overleefde de tweeling hun bijzondere geboorteavontuur; de kleintjes werden warm gehouden door hun moeder en diens zus, ze droegen hen weken lang op hun eigen huid en hielpen elkaar met het voeden van de meisjes.

Als kind vond ik dit altijd een fascinerend verhaal. Een baby die in een klomp paste, een tweeling die twee dagen na elkaar was geboren. Het klonk als dingen die in sprookjes gebeurden. Maar mijn oma was reuze echt. En haar zus, die ik tante Jo mocht noemen, ook. Hun vader, mijn overgrootvader, is 96 jaar geworden, ik heb hem en zijn klompen dus ook nog lang in mijn leven gehad. Om het verhaal nog mooier te maken dan het al was trouwden de twee zussen ook nog eens met twee broers, na hun huwelijken hadden ze dus weer dezelfde achternaam.

Sinds een jaar of twintig wonen de zussen in hetzelfde dorp, anderhalve straat bij elkaar vandaan. Twee dappere mensjes, allebei al jaren weduwe. Ze dronken dagelijks samen een kopje thee, gingen samen naar de handwerkclub en samen met de ouderenbond mee op vakantie.

Als ik mijn oma en haar zus naast elkaar op de bank zag zitten, beiden een breiwerk in hun handen en allebei altijd met een schortje over hun kleren, dan dacht ik nog wel eens terug aan hoe het geweest moet zijn. Twee kleine meisjes die opgroeiden op een grote boerderij in de jaren 20.

Toen ze tachtig werden gaven ze samen een groot feest. We hadden gebakjes laten maken met daarop een schattige foto van twee meisjes van een jaar of acht; Oma en tante Jo, met witte jurkjes aan en vlechten in hun haar, hun hele lange leven nog voor hen.

Gisteren is tante Jo overleden. Mijn oma is er een beetje van in de war. Dat snap ik best. Bijna 87 jaar heb je je zus bijna altijd bij je in de buurt gehad, opeens is ze er niet meer.

Over twee weken verhuizen we. Dan komen we ook veel dichter bij mijn oma te wonen. Kan ik wat vaker langs voor een kopje thee. En wat vaker even naast haar op de bank zitten. Kan ze vertellen hoe het was om een tweelingzus-op-twee-dagen-na te hebben. Misschien moet ik dan ook eindelijk maar eens goed leren breien…

 

Mijn oma overleed vorig jaar, op 10 oktober 2012 . Ik hoop maar dat de hemel bestaat en dat zij en haar zus daar samen kopjes thee drinken en dat mijn overgrootvader er op klompen rondloopt en zo nu en dan eens trots naar zijn dochters Margje en Jo kijkt.

4 thoughts on “Uit den ouden doosch; Een blogje over oma”

  1. De hemel bestaat Margje, dat geloof ik niet alleen ,dat weet ik 🙂 Het is een te lang verhaal om uit te leggen hoe ik daarop kom 😉 Tante Jo en oma Margje zitten dus thee te drinken en te breien en hun vader kijkt trots naar hen! Dit is wel een heel speciaal geboorte verhaal, een om idd te onthouden. En dat ze allebei overleefden mag toch een wonder heten. Net als het verhaal van jou en je broer omdat je moeder, volgens de dokter, geen kinderen kon krijgen. Wonderen gebeuren iedere dag, je moet ze alleen herkennen he? Het verbaast me uit wat een sterk geslacht jij komt, zo lang je overgrootvader nog te kennen. Een opa ken ik hellemaal niet, de andere totdat ik jaar of 7 was. Mijn oma’s werden wel oud, allebei 93 terwijl ze heel veel mankeerde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *